Proprietate intelectuala

| 27 octombrie 2014

Proprietatea intelectuala e o forma de titlu legal care permite posesorului sa controleze utilizarea anumitor intangibile, cum ar fi idei sau expresii.Formele comune de proprietate intelectuala includ :

 

  • ->brevet de inventie
  • ->drept de autor
  • ->marcile inregistrate
  • ->secretul industrial .

 

Dreptul de autor protejeaza forma unei lucrari expresive originale (literare, artistice sau tehnice). Brevetul de inventie protejeaza solutii sau idei originale iar marca inregistrata protejeaza modul de identificare a unui producator sau a altei surse de reputatie.

Aceste drepturi pot fi cedate, inchiriate ( licentiate ), uneori chiar folosie ca garantie , similar unei proprietati reale. Aceste drepturi au insa limitari specifice, cum ar fi limitari in timp. Exista diferente substantiale fata de proprietatea clasica; consumul proprietatii clasice este exclusiv – daca cineva maninca un mar, nimeni altcineva nu-l mai poate minca. În cazul intangibilelor acest lucru nu se intimpla – o carte poate fi multiplicata in oricite exemplare fara sa afecteze vreun cititor. Drepturile de propietate intelectuala sint acordate de stat in scopul incurajarii creeari de asemenea intangibile. Aceste drepturi dau proprietarului dreptul de a actiona in justitie pe cei care le incalca.

Starea actuala de lucruri in domeniu e disputata in unele tari in curs de dezvoltare datorita drenarii resurselor interne de catre statele industrializate prin intermediul proprietatii intelectuale. Statele Unite şi Marea Britanie sint singurele state care au venituri nete consistente aferente proprietatii intelectuale; ele sint principalele promotoare a intaririi acestor drepturi pe plan international.

 

Istoric

 

Primele patente au fost acordate in secolul 15 in Anglia şi Venetia . Dreptul de autor nu a fost inventat pina la aparitia tiparului şi raspindirea alfabetizarii. Regele Angliei era ingrijorat de posibilitatea multiplicarii cartilor şi a promulgat Legea Licentirii in 1662 care a stabilit un registru al cartilor licentiate. Statutele reginei Ana a fost prima lege care acorda drepturi autorilor pentru o perioada fixa de timp. Pe plan international, Conventia de la Berna stabilea, la sfirşitul secolului XIX, limitele protectiei dreptului de autor; aceasta conventie e inca in vigoare. Termenul Proprietate intelectuala apare in Europa tot in secolul XIX; in 1846 e folosit de A. Nion in lucrarea Droits civils des auteurs, artistes et inventeurs .

 

Tendinte

 

Tendinta actuala e ca aceste drepturi sa fie extinse, incit sa acopere domenii noi cum ar fi bazele de date, sa extinda durata acestor drepturi sau sa inlature restrictii şi limitari ale acestor drepturi

Exista opinia ca aceasta extindere dauneaza exact scopului pentru care aceste drepturi au fost introduse, anume creşterea creatiei intelectuale. Dat fiind ca marea majoritate a ideilor noi sint cladite pe idei mai vechi, blocarea posibilitatii de a folosi idei vechi va duce la reducerea productiei creative a societatii. O manifestare a acestei deformari a utilizarii acestor drepturi e aparitia de firme care nu creeaza nimic original, dar obtin profitul in urma proceselor intentate altor firme pe teme de proprietate intelectual

    • Site-uri despre proprietate intelectuala:

Contacteaza un expert evaluator pentru consultanta gratuita.

Category: Consultanta evaluare

Comments are closed.