Tratamente contabile privind reevaluarea stocurilor

| 27 octombrie 2014

Tinand cont de Art. 21, alin. 4, lit. c din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal „ cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsă din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost încheiate contracte de asigurare, precum şi taxa pe valoarea adăugată aferentă, stim ca reprezinta cheltuieli nedeductibile fiscal.

 

Va prezentam in continuare un studiu de caz ce vine in intampinarea dificultatilor de intelegere si clarificare a ceea ce inseamna evaluarea stocurilor si monografia contabila aferenta diferentelor de inventar.

Sa se inregistreze in contabilitate diferentele de inventar constatate in urma efectuarii inventarului la sfarsitul exercitiului financiar 200N avand in vedere lista de inventariere si situatia scriptica :

Lista de inventariere :

Data 31.12.200N

 

Tabel

Situatia scriptica :

 

Sa se inregistreze in contabilitate diferentele constatate la inventarierea marfurilor efectuata la sfarsitul exercitiului financiar 200N, daca situatia faptica este redata de lista de inventariere, iar situatia scriptica este urmatoarea:

– Carti = 11 bucati

– Caiete= 18 bucati

Cota medie de rabat calculata la sfarsitul perioadei este de 20%. Marfurile sunt inregistrate la pretul de vanzare cu amanuntul.

Valoarea de inventar a marfurilor este:

– Carti = 1.400 lei

– Caiete = 310 lei

       Daca valoarea de inventar este mai mare decat valoarea contabila, in listele de inventariere se inscrie valoarea contabila.

 

 

Descarca note contabile

Category: Reevaluare active

Comments are closed.