despreserviciiparteneriutilecontact
statistica

Contact rapid

telefon 0749.055.525
0733.370.989

Formular evaluare
.... ....

 


Evaluari Proprietati Imobiliareevaluari proprietati imobiliare

 

.......... Evaluari
Bunuri
Mobile
evaluari bunuri mobile


Evaluari Intreprinderievaluari intreprinderi

-> Amortizarea mijloacelor fixe
-> Tipizarea amortizarii
-> Factorii ce influenteaza calculul amortizarii
-> Uzura mijloacelor fixe

 

Uzura mijloacelor fixe
Elementul rectificativ “uzura” este modalitatea de transferare asupra valorilor de intrebuintare nou create a valorii mijloacelor fixe prin includerea in cheltuieli de exploatare. Aceasta afectare a cheltuielilor de exploatare se realizeaza intr-o perioada de cel mult trei ani in diferite forme in functie de interesele agentului economic:
• integral la darea in folosinta a mijloacelor fixe catre locurile de productie sau de folosinta;
• esalonat, pe parcursul celor trei ani de exploatare. Aceasta esalonare se poate concretiza in diverse variate:
• in cote egale o anumita perioada de timp;
• o cota de o treime in fiecare an de exploatare;
• jumatate din valoarea mijloacelor fixe la intrarea in patrimoniu si jumatate din valoarea de inventar la iesirea din patrimoniu;
• la sfarsitul perioadei de exploatare etc.
Un aspect particular al determinarilor uzurilor il formeaza uzura sculelor, dispozitivelor si verificatoarelor cu o destinatie speciala si a aparatelor de masura si control afectate proceselor de serie cand uzura trebuie calculata si afectata cheltuielilor speciale, asupra cheltuielilor seriei respective de produse, lucrari sau servicii.
Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe este rezultatul deprecierii sale, datorate uzurii fizice si celei morale:


1. Uzura fizica a mijlocului fix reprezinta pierderea treptata a proprietatii lui tehnice de exploatare, ca urmare a folosirii productive si a factorilor naturali.
În afara deprecierii mijloacelor fixe, datorita uzurii fizice, acesta este supus si uzurii morale.
Cauza generala a acestei uzuri este progresul tehnic care, de regula, este insotit de cresterea productivitatii. Deci, se poate spune ca uzura morala nu poate fi evitata. În puterea intreprinderilor sta capacitatea de a reduce efectele negative, pierderile datorate acestei uzuri.


2. Uzura morala consta in pierderea unei parti a pretului de achizitie al utilajului, a valorii lui, ca urmare a scoaterii din functiune inainte de termenul prevazut in proiectul de fabricatie, adica inainte de a fi amortizat complet.
În literatura economica, uzura morala a mijloacelor fixe se mai numeste uzura involuntara. Ea ia din acele pierderi de mijloace fixe “din motive care scapa controlului intreprinzatorului si care nu are de a face cu hotararile sale curente; de exemplu, ca urmare a unei schimbari a valorilor pe piata, a uzurii prin invechire sau prin simpla trecere a timpului”- (J.M. Keynes). În cea mai mare parte, aceste pierderi involuntare se produc cu destula regularitate pentru a putea fi prevazute si sunt, in general, incluse in pretul de cost al productiei prin cotele anuale de amortizare. Acestea sunt sintetizate sub denumirea de “cost suplimentar”, adica surplusul uzurii scontate peste costul de intrebuintare a mijlocului fix datorat uzurii normale.
Prevenirea unora dintre pierderile sub forma de uzura morala se realizeaza prin practicarea unor cote anuale de amortizare, care sa includa efectele uzurii fizice, ca si pe cele ale uzurii morale a mijloacelor fixe. Ca urmare, s-a ajuns la constituirea unor fonduri de amortizare care depasesc necesarul de sume pentru reparatii si inlocuiri, ceea ce inseamna ca se constituie fondul de inlocuire cu catva timp inainte de uzura fizica a mijlocului fix.


Gradul de depreciere a mijloacelor fixe, ca stare a acestuia, la un moment dat, se masoara mai intai prin coeficientul uzurii mijlocului fix (b n ) care se calculeaza ca raport intre uzura mijlocului fix ( U k ) si stocul de mijloace fixe la preturile initiale de achizitie (K t ):
Acest grad de depreciere se exprima si prin coeficientul starii fizice (b f ), ca raport intre valoarea ramasa a mijlocului fix (K r ) si stocul de mijloc fix la valoarea initiala (K t ).


Cei doi indicatori reflecta starea mijlocului fix din punctul de vedere al expresiei lui banesti. Pentru determinarea gradului de depreciere tehnica, a capacitatii functionale a mijlocului fix, se folosesc o serie de metode analitice de evaluare a uzurii echipamentelor. În fond, orice politica de retehnologizare a unei intreprinderi, a aparatului tehnic de productie nu poate fi conceputa fara evaluari riguroase ale gradului de inzestrare tehnica, fara comparatii internationale in acest domeniu.